Digikaveri on Aspa-säätiön kouluttama vapaaehtoinen, joka tarjoaa vertaistukea ja opastusta digiasioissa. Digikaverin tärkein tehtävä on rohkaista muita käyttämään digilaitteita ja digipalveluja. Digikavereina voivat toimia eri tavoin vammaiset ihmiset sekä mielenterveys- ja päihdekuntoutujat.
Kuka voi toimia digikaverina?
Voit toimia digikaverina, jos arjen asioiden hoitaminen sujuu sinulta digisti. Eli käytät arjessasi älypuhelinta, tablettia tai tietokonetta. Sinun ei tarvitse hallita kaikkia älylaitteiden sovelluksia tai osata käyttää kaikkia digipalveluja. Mukaan voi tulla matalalla kynnyksellä. Digikaverina oppii itsekin uusia digitaitoja. Digiasioita voi harjoitella yhdessä opastettavan kanssa ja toisilta digikavereilta voi aina pyytää apua.
Toimiaksesi digikaverina, sinun tulee ensin käydä digikaverivalmennus. Valmennus kestää kolme iltapäivää, noin 9 tuntia. Valmennuksessa saat eväitä siihen, miten voit opastaa ja rohkaista muita digilaitteiden ja digisovellusten käytössä.
Valmennuksessa käsitellään muun muassa seuraavia asioita:
- Minkälainen on hyvä digikaveri ja opastaja
- Digituen eettinen ohjeistus
- Digiturva
- Vertaisuus digituessa
- Erilaiset oppimisen tavat
Järjestämme digikaverivalmennuksia tarpeen mukaan. Ota yhteyttä, jos haluat digikaveriksi: digiloikkarit@aspa.fi
Mitä digikaverina voi tehdä?
Digikaverit opastavat yhteistyökumppaneidemme matalan kynnyksen kohtaamispaikoissa. Digikaverina voit joko antaa yksilöopastusta tai vetää digiryhmää yhdessä toisen digikaverin kanssa. Halutessasi voit myös osallistua digiaiheisten kurssien tai tapahtumien järjestämiseen.
Digikaverina toimiminen on vapaaehtoistyötä, joten jokainen tekee sitä omien voimavarojensa mukaisesti ja omien aikataulujensa puitteissa.
Digikaverina voit osallistua myös toimintamme kehittämiseen ja halutessasi kirjoittaa esimerkiksi digiaiheisia blogitekstejä, päivittää some-kanaviamme tai osallistua toiminnan markkinointiin alueellasi.
Järjestämme digikavereille tarpeen mukaan myös jatkokoulutusta digitaitoihin tai digiopastamiseen liittyen.
Digikaverina pääset myös osaksi digikavereiden yhteisöä. Tapaat muita alueesi digikavereita säännöllisesti. Muiden paikkakuntien digikavereiden kanssa pääset vaihtamaan ajatuksia etänä noin kerran kuukaudessa. Pyrimme järjestämään vuosittain myös kehittämispäivän, jossa kaikki digikaverit kokoontuvat kasvokkain.
Saa itse loistavia kokemuksia ja saa auttaa muita oppimaan laitteiden käyttöä, jota tänä päivänä todella paljon tarvitaan. -Maiju, digikaveri
Miten voit saada digikaverilta tukea digiasioihin?
Digikaverimme antavat digitukea tällä hetkellä Joensuussa, Tampereella, Porissa ja Turussa. Heiltä voi esimerkiksi saada opastusta laitteiden peruskäyttöön, ihan alkeista lähtien. Tukea saa myös verkkoasiointiin tai vaikka somen käyttöön. Digikaverit voivat pitää myös ryhmäopastuksia sovituista aiheista. Tarvittaessa saat lainata opastuksessa tablettitietokonetta tai kokeilla vaikkapa virtuaalitodellisuuslaseja.
Jos tarvitset digiopastusta, ota yhteyttä oman paikkakuntasi koordinaattoriin:
- Digiopastukset Pori: 044 712 3251, Digikaveri Maiju Löfman, digiklubi.pori(at)gmail.com
- Digiopastukset Joensuu, Tampere ja Turku: 040 709 9697, digikoordinaattori Saara Kanula, digiloikkarit@aspa.fi
Mukaan yhteistyöhön
Otamme toimintaamme mukaan mahdollisuuksien mukaan uusia yhteistyökumppaneita. Mikäli organisaatiosi asiakkailla on tarvetta digiopastuksille, otathan yhteyttä!
Organisaatiot, jotka haluavat omaan käyttöönsä digikavereita, voivat myös järjestää itse digikaverivalmennuksen. Ohjeet valmennuksen järjestämiseksi ja löytyvät sivun lopusta.
Ota rohkeasti yhteyttä!
saara.kanula@aspa.fi