Digihelppari-sovelluksen kokemuskehittäjinä toimineet Juho ja Juuso kertovat, että projektissa heitä motivoi muiden auttaminen.
Digihelppari on älylaitteeseen ladattava sovellus. Se auttaa arjen rutiinien hallinnassa. Sovelluksesta hyötyvät esimerkiksi ihmiset, joilla on neuropsykiatrisia piirteitä.
Sovellusta ovat kehittäneet Arjen koodit -hankkeen kokemustoimijat, joilla itsellään on neuropsykiatrisia piirteitä. Lisäksi kehitystyössä ovat olleet mukana kumppanit Gamu ja The Firma.
Kokemuskehittäjä Juuso Tiihoselle vinkattiin projektista kuntouttavasta työtoiminnasta. ”Itselleni tärkeää oli, että tästä tulisi monia ihmisiä auttava sovellus. Se innosti mukaan alun perin”, hän kertoo.
Juho Sartolahti puolestaan päätyi kokemuskehittäjäksi isänsä kautta. ”Ajattelin että sovellus voisi auttaa ihmisiä, sitten tajusin, että voisin itsekin käyttää sitä”, Juho sanoo.
Yhdessä kehittäen parhaaseen lopputulokseen
”Aluksi lähdimme hahmottelemaan, että millaisia ominaisuuksia sovelluksessa pitäisi olla ja millaisille ihmisille se tulisi”, Juuso kertoo projektin alkuvaiheista. ”Tähän runkoon lähdimme pikkuhiljaa kasaamaan lisää palasia. Myöhemmässä vaiheessa mukaan tuli sitten softakehitystä.”
Juho tuli projektiin mukaan hieman myöhemmin, runkosuunnittelun loppuvaiheessa. ”Pian sen jälkeen pääsin jo testaamaan raakaversiota tietokoneella. Se oli siinä vaiheessa aika erilainen kuin nyt.” Hänestä on ollut kiinnostavaa olla kehittämässä sitä, mitä loppukäyttäjä näkee.
Testauksen ja siitä saadun palautteen pohjalta kehitystyötä jatkettiin. Juuso muistuttaa, että sovellukseen tulee myöhemmin lisää ominaisuuksia. ”Siinä on mietittynä vielä paljon sellaista, mitä lisätään tulevaisuudessa. Mobiilisovellus vaatii myös paljon teknistä kehittämistä,” hän sanoo.
”Tämä on ihmisiltä ihmisille -projekti, tässä ei esimerkiksi tavoitella taloudellista hyötyä”, Juuso sanoo. Juho komppaa: ”On tärkeintä että sovellus on luotu auttamaan ihmisiä.”
Tärkeät asiat löytyvät nyt samasta paikasta
Juho ajattelee sovelluksen olevan hyödyllinen erityisesti siksi, että asiat, jotka ovat muutenkin puhelimessa, löytyvät nyt samasta paikasta. Hän pitää myös sovelluksen avatar-hahmon lähettämistä tsemppiviesteistä.
Juuson mukaan sovellus auttaa elämän organisoinnissa. Myös talouden organisointi on tärkeä ominaisuus. Sovellukseen voi syöttää menoja ja seurata omaa rahankäyttöä. ”Tämä ominaisuus on itselle hyödyllinen, mutta varmasti monelle muullekin. Varmasti moni painii sen kanssa, että rahat on loppu mutta ei oikein tiedä että mihin ne on menneet.”
Juuson mielestä on ollut kiinnostavaa olla projektissa mukana: ”On kiva nähdä mitä tästä tulee, kantaako tämä työ hedelmää.”
Digihelppari on ladattavissa ilmaiseksi Google Play -kaupasta ja App Storesta. Sovellus löytyy hakusanalla Digihelppari. Käyttäjän täytyy rekisteröityä, jotta hänen tietonsa säilyvät suojassa palvelimella. Kun rekisteröityy, täytyy myös hyväksyä sovelluksen tietosuojaseloste.