Aspa-säätiön Mielekäs- ja Digiloikkarit-toimintojen Mielekäs digi -ryhmissä yhdistetään mielekäs vapaa-ajan tekeminen sekä uusien digitaitojen opettelu.
”Mielekäs digi -ryhmän perusidea on se, että tuodaan digiä helpommin lähestyttäväksi asiaksi hauskalla tavalla”, kertoo digiosallisuuskoordinaattori Kirsikka Järvinen. ”Ihmisen on lähtökohtaisesti helpompi tutustua ja oppia uusia asioita, jos hän kokee sen tuovan iloa ja mielekkyyttä itselleen.”
Kohderyhmä on erityisesti vaikeasti vammaiset henkilöt ja muut ihmiset, joilla lähtökohdat itsenäiseen digitekemiseen ovat valtaväestöä haastavammat. Laitteiden, taitojen ja yksilöllisen tuen puutteet saattavat estää digiosallisuuden toteutumista näillä kohderyhmillä. Tampereen seudulla Mielekäs digi -ryhmiä on pidetty tänä syksynä Aspa-koti Metsätuvassa, Validia-talon Ritakadun päivätoiminnassa sekä Rinnekodit Joukontalossa.
”Digitaitojen merkitys nykypäivänä on suuri, joten koen sen hyvin tärkeäksi, että tällainen ryhmä on olemassa”, sanoo Ritakadun päivätoiminnan ohjaaja Anu Pykäläaho. Työntekijän näkökulmasta ryhmästä on erityisesti iloa niin, että asiakkaille on laajempi tarjonta tekemistä. Hän kokee, että ryhmästä on hyötyä myös tulevaisuudessa: asiakkaat oppivat uutta, ylläpitävät jo opittuja taitoja ja saavat vertaistukea.
Vertaistuki on tärkeää
Ryhmiä järjestävät pääasiassa Aspa-säätiön koulutetut digikaverit Mielekäs- ja Digiloikkarit-toiminnan työntekijöiden tuella. Digikavereiden läsnäolo mahdollistaa kohtaamisen ja uuden oppimisen vertaistuellisesti.
Ryhmissä toimiva digikaveri Marju kertoo toivovansa, että ryhmiä saataisiin perustettua mahdollisimman moneen paikkaan. ”Olen kokenut, että tarvetta on kyllä ja vertaistuki on monelle helpompi tapa lähestyä näitä digiasioita.”
Sisältö päätetään ryhmäläisten toiveiden perusteella
”Tärkeintä on aluksi selvittää, millainen vapaa-aika kiinnostaa, ja yhdistää niihin aiheisiin digiä”, sanoo digiosallisuuskoordinaattori Kirsikka. ”Jos henkilö ei ole koskaan aiemmin kokeillut digiä, voi kuitenkin olla haastavaa tietää, mikä aihe tai taito kiinnostaisi.”
Ryhmissä on käsitelty vapaa-aikaan liittyviä digiasioita kuten podcasteja, suoratoistopalveluita, etävierailualustoja, nettipelejä ja sosiaalista mediaa. Uusia digitaitoja tulee opeteltua vähän vahingossa, kun into digiä kohtaan saadaan herätettyä. Ryhmäläiset ovat oppineet mm. sovellusten lataamista omalle digilaitteelle, saaneet tietoa digitaalisista vapaa-ajan mahdollisuuksista sekä kokeneet positiivisia digikokemuksia tuetusti ja turvallisesti.
”Monella ryhmäläisellä on ollut puhelimen kanssa sellaisia pikkuhankaluuksia: tekstiviestit eivät tule perille, joku sovellus on hävinnyt tai mennyt itsestään päälle”, kertoo digikaveri Marju.
Marjun mukaan asiakkailta on tullut lähinnä sellaista palautetta, että ryhmät ovat mukavia. ”Nettipeleistä ja somepajasta on erityisesti tykätty. Nettihuijaukset ja digiturva ovat puolestaan herättäneet paljon keskustelua.”
Rinnekodit Joukontalon asiakkaat Varpu ja Annika kokevat, että ovat saaneet ryhmästä rohkeutta tutustua digiasioihin. Parasta ryhmässä on heidän mukaansa ollut musiikkiin liittyvät asiat sekä uuden oppiminen. He ovat päässeet tutustumaan uusiin vapaa-ajan mahdollisuuksiin: ”Esimerkiksi kun puhuttiin WhatsAppista”, kertoo Varpu. ”Pääsin myös liittymään Mielekäs Olkkari -Facebook-ryhmään.”
”Iso peukku”, komppaa Annika.
Ratkaisuja haasteisiin
Oman digilaitteen puute ajoittain haastaa ryhmässä opeteltavien digitaitojen jalkautumista itsenäiseen arkeen. Ryhmässä on kuitenkin aina saatavilla lainalaitetabletteja, joita saa kokeilla. Ehkä ryhmän jälkeen joku innostuukin hankkimaan oman laitteen.
”Asiakkailla ei kuitenkaan ole välttämättä varaa laitteisiin tai korjauksiin, joten pystymme auttamaan lainalaitteilla ja digituella”, digikaveri Marju kertoo.
”Se kiinnostaa minua, että mitä ryhmän päättymisen jälkeen tapahtuu”, sanoo Kirsikka. ”Yhteisön työntekijöillä olisi tärkeä tehtävä mahdollistaa yhteinen digitekeminen ja asiakkaiden digiosallisuus myös tarjoamiemme ryhmätoimintojen jälkeen.”
Osassa paikoista onkin otettu muun muassa ryhmässä vinkattuja nettipelejä ja digitaalisia palveluita osaksi muita ryhmätoimintoja.
Kun Varpulta ja Annikalta kysytään, suosittelisivatko he ryhmää myös muille, vastaus on selkeä:
”Joo, antaisin täydet viisi pistettä”, Varpu sanoo.
”Joo, antaisin täydet 10 pistettä”, sanoo puolestaan Annika.
Digiloikkarit-toiminta järjestää myös arjen tukipalveluissa työskenteleville Digimahdollistaja-webinaareja, joihin työntekijöiden on luontevaa osallistua Mielekäs digi -ryhmän päätyttyä. Annamme käytännön vinkkejä asiakkaiden digiarjen mahdollistamiseen.