Jari teki pitkän uran paperiteollisuudessa, kunnes päihteet sotkivat hänen elämänsä. Alkuun elämänmuutokseen auttoi Sininauha ry. Kun Jari pystyi miettimään itsenäistä asumista, Aspa-säätiö tuli avuksi.
Runsas vuosi sitten Jari sai säätiön omistaman tukiasunnon aivan Valkeakosken keskustasta. Kerran viikossa Aspa Palvelujen työntekijä käy hänen luonaan.
Jari sanoo olevansa hyvin tyytyväinen Aspan vuokralainen. Kaikki palvelut ovat aivan vieressä. – Kotini on oikein hyvällä paikalla. Joskus tunnen itseni yksinäiseksi. Toimintaa olisi, mutten saa aina lähdettyä, hän miettii.
Hienon puukkokokoelman hän on kerännyt vuosien varrella. – Teen ruokani, siivoan ja tiskaan. Olen saanut kodinhoitoon opastusta, mutta nykyisin pärjään itse. Tosin imurointi ja pölyjen pyyhkiminen eivät aina innosta.
Kun tiedän, että joku tulee minua viikoittain tapaamaan, se lisää ihmeesti siivoushalua, Jari nauraa.
Nyt asiat ovat mallillaan
Jari käy viitenä päivänä viikossa kuntouttavassa työtoiminnassa Valkeakosken Sininauhassa. Hän on alkanut pohtia myös uuden ammatin hankkimista. Suunnitteilla on hoiva-avustajan kaksivuotinen koulutus.
– Aspan työntekijöiden viikkokäynneillä olen voinut puhua kaikista mahdollisista mieltäni painavista asioista ja saanut tarvittaessa tietoa ja ohjausta.
Jari tunnustaa, että välillä työn jälkeen on vaikea lähteä liikkeelle. Hän yrittää kuntoilla parhaansa mukaan käymällä uimassa, lenkillä ja kuntosalilla.
– Erityisen iloinen olen, kun olen saanut solmittua aikuiseen poikaani uuden yhteyden. Nykyään soittelemme ja käymme yhdessä syömässä. Työkaverit ovat myös tärkeitä.
Hieno konsepti
Aspa-koti Omenapihan palveluesimies Leena Tirkkonen iloitsee Jarin kuntoutumisesta. Kun Leena yhdeksän vuotta sitten tuli Aspaan töihin, hän ihastui erityisesti sen konseptiin: Aspa-säätiö hankkii asuntoja mielenterveyskuntoutujille ja Aspa Palvelut auttaa sitten asukkaita pärjäämään elämässä.
– Monet asukkaat sisustavat kotinsa hyvin viihtyisiksi. Aspa-säätiön vuokraamissa asunnoissa on mahdollista tehdä myös pintaremonttia, Leena Tirkkonen sanoo.
Aspa-säätiöllä on Valkeakoskella yli 30 asuntoa, ja Aspan tuetun asumisen palvelujen piirissä noin 50 asiakasta. Osa heistä saa palvelut omaan vuokra- tai omistusasuntoon. Tukiasunnot sijaitsevat eri puolilla kaupunkia normaalissa asuntokannassa. Asukkaat ovat Jarin tapaisia henkilöitä, jotka pärjäävät itsenäisesti Aspan tuella.
– Jokaiselle tehdään yksilöllinen asumispalvelusuunnitelma yhdessä mm. verkostoon kuuluvan mielenterveystoimiston kanssa. Jonkun luona käydään päivittäin, toisen harvemmin, vaikkapa vain kerran viikossa.
Asukkaita autetaan kodin kunnossapidossa, ruoanlaitossa ja monenlaisessa asioimisessa kodin ulkopuolella. Tärkeitä alueita ovat raha-asioiden kuntoon saaminen ja kokonaisvaltainen elämänhallinta.
Tukiasuntojen lisäksi Aspa-koti Omenapihalla on 16 vuokralaista asumispalveluja tarjoavassa Painontien kerrostalossa, jossa Aspan henkilökunta on paikalla aamusta iltaan. Palveluasumiseen päätyvät tarvitsevat tukiasunnoissa asuvia enemmän tukea.
Ihmisiä aktivoidaan myös harrastustoiminnalla. Talossa toimii sähly-, savityö- ja musiikkiryhmä sekä mediapaja.
– Tavoitteena on, että palveluasumisesta voidaan siirtyä tuettuun asumiseen ja sieltä vaikka kokonaan omille siiville.