Miten Mikko Aspalainen hyödyntää digiä arjessaan?

Digi haltuun -hanke on kerännyt kaikille hyödyllisiä digivinkkejä arkeen.

Miltä digivinkit voisivat näyttää Mikko Aspalaisen tai vaikka sinun arjessasi?

Klo 7.00

Mikon älypuhelimessa soi herätyskello. Hän nousee ylös ja kysyy Siriltä päivän sään, jotta tietää kuinka kannattaa pukeutua työmatkalle. Puettuaan hän katsoo omalta yksityiseltä Instagram-tililtään kymmenestä kuvasta koostetun ohjeen siitä, miten puuro kannattaakaan keittää. Kuvaohje auttaa, sillä tällä hetkellä Mikon on vaikea lukea tai muistaa, mitä on opetettu. 

Klo 8.00

Mikko katsoo Internetistä juna-aikatauluja ja huomaa aikataulujen kohdalla keltaisen varoituskolmion. Hän tietää, että se tarkoittaa jotakin häiriötä junaliikenteessä. Mikko ilmoittaa asiasta töihin. Hän osaa ottaa puhelimensa näytöstä kuvakappauksen ja lähettää sen WhatsApp-sovelluksen kautta töihin. Koska kirjoittaminen on Mikolle haastavaa, hän ilmoittaa WhatsAppissa vielä ääniviestillä työpaikalleen, että saattaa olla myöhässä, koska juna-aikatauluissa näkyi keltainen kolmio. 

Klo 10.00

Mikko ja hänen työtoverinsa ajavat kokoukseen toiselle paikkakunnalle ja työtoveri syöttää navigaattoriin osoitteen niin, että hakukenttään tulee osoitteen numero ensin. Näin osoite löytyy navigaattorista nopeammin. Pysäköinnissä ei tarvita onneksi kolikoita, koska työkaverilla on Parkman-puhelinsovellus, millä voi maksaa parkkimaksun.

Klo 12.00

On lounaan aika ja Mikko maksaa oman lounaansa puhelimella näyttämällä sitä kortinlukijalaitteelle. Ruoan jälkeen hän menee Penno.fi -sivustolle ja syöttää sinne lounaansa hinnan, jotta hän on selvillä mihin hänen rahansa oikein kuluvat. 

Klo 14.00

Mikolla on vaikeuksia välillä keskittyä työntekoon pitkiä aikoja ja sen vuoksi hänellä on käytössään Focus Keeper -sovellus. Sovellus hälyttää 25 minuutin välein Mikkoa pitämään jaloittelu-, venyttely- tai juomatauon ja parin tunnin välein pidemmän tauon.  

Klo 15.00

Mikko lähtee kotiin. Hän on saanut kaveriltaan WhatsApp-ääniviestin, jossa kaveri pyytää hänet viikonloppuna syntymäpäivilleen. Mikko vastaa ääniviestiin peukkuemojilla ja kertoo näin olevansa tulossa. 

Mikko pohtii mitä ostaisi kaverilleen lahjaksi? Hän on itse saanut joskus lahjaksi Prepaid Mastercard -lahjakortin. Mikon mielestä se oli hyvä lahja, sillä hän pystyi käyttämään sitä muun muassa nettiostoksiin. Mikko haluaa muistaa ystäväänsä samanlaisella lahjakortilla ja tietää, että sellaisia saa esimerkiksi R-kioskilta. 

Mikko suuntaa R-kioskille ja lataa Prepaid Mastercard -lahjakorttiin rahaa ystävälleen 20 euron arvosta. Sitten hän palaa kotiin ja menee jälleen Penno.fi-sivustolle merkitsemään, mihin rahaa on mennyt. Tällä kertaa Penno.fi-sivuston salasana on kuitenkin unohtunut. Onneksi Mikko on tallentanut kaikki salasanansa TrueKey-nimiseen salasanalompakkoon. Sinne hän voi tunnistautua kasvojen tunnistuksella oman puhelimen kameran kautta ja siten hän pääsee katsomaan, mikä se Pennon salasana olikaan. 

18.00

Mikko maksaa laskuja itse. Hänellä on siihen hyvät erilliset ohjeet ja tarvittaessa hän voi ottaa videoyhteyden siskoonsa, joka on hänen edunvalvojansa tai asumisen ohjaajaan, jos jossakin vaiheessa tulee kysyttävää. Mikko käyttää maksamiseen Mobiilivarmennetta, niin ei tarvitse avainlukuja muistaa. Mobiilivarmenne on kätevä esimerkiksi myös silloin, jos hän haluaa käydä Omakannasta katsomassa terveystietojaan. Mikolla on Osuuspankki ja hän on harkinnut siirtymistä Osuuspankin Saavutettava-sovelluksen käyttöön, sillä hän on kuullut sen olevan hieman helpompikäyttöinen.

20.00

Mikko tekee iltapalaa ja on ostanut kaupasta edellisenä päivänä iltapalasmoothien leivän lisukkeeksi. Hän on kuitenkin allerginen sitrushedelmille ja on unohtanut kysyä myyjältä onko tuotteessa sitrushedelmiä. Hän ottaa kuvan etiketistä ja lähettää sen asumisen ohjaajalle ja kysyy ääniviestillä ”Saanko juoda tämän?” Asumisen ohjaajalla on lukulasit hukassa, mutta ei syytä huoleen. Hän avaa kuvan ja zoomaa sen, niin hän näkee paremmin, mitä etiketissä lukee. Tuotteessa ei ole sitrushedelmiä ja hän vastaa Mikolle ääniviestillä. ”Saat juoda Smoothien, se ei sisällä sitrushedelmiä.” Samalla kun Mikko syö iltapalaa hän katsoo MTV3:n Katsomo-sovelluksesta Seitsemän uutiset, kun ei ehtinyt katsoa niitä aiemmin. 

21.30 

Mikon mielestä televisiosta ei tule juuri nyt mitään järkevää. Hän on kuullut erilaisista sovelluksista, joilla voi katsoa sellaisia ohjelmia kuin haluaa. Lisäksi hän on kuullut äänikirjoista. Hän tietää, että nämä ovat maksullisia sovelluksia ja siksi hänen on ollut vaikea päättää minkä sovelluksen hän valitsee. Voisikohan joku kaveri auttaa tässä asiassa?

Mikko muistaa tavanneensa Mielenterveysmessuilla Digi haltuun! -hankkeen työntekijän, jolta sai hanketyöntekijöiden puhelinnumerot sisältävän esittelykortin. Hän muistaa, että hankkeesta on mahdollista saada digikaveri tueksi erilaisiin digiopastuksiin. Voisikohan digikaveri auttaa häntä lataamaan jonkun sovelluksen ja kertoisi hänelle lisää televisio-ohjelmien ja äänikirjojen mahdollisuuksista. 

Mikko kysyykin WhatsApp-ääniviestillä hankkeen projektityöntekijältä, voisiko joku digikaveri auttaa häntä tässä asiassa ja tavata hänet joku päivä esimerkiksi lähikirjastossa. Mikko tietää, että on jo myöhä, mutta työntekijä saa viestin aamulla. Vaikka Mikko käyttää puhelinta ennen nukkumaanmenoa, ei hänen yöunensa häiriinny, koska puhelimen näytön sinivaloisuuden poisto on päällä.

Mikko menee hammaspesulle ja laittaa puhelimensa herätyskellon herättämään aamua varten.  ”Hyvää yötä Siri”, hän toivottaa puhelimensa assistentille, joka vastaa ”Hyvää yötä myös sinulle”.