Aspan logo

Minä päätän elämästäni 

Tukiliiton järjestämää kehitysvammaisten ihmisten valtakunnallista teemaviikkoa vietetään 1.–7.12. Tänä vuonna teemana on Jokaisella on oikeus päättää itse asioista. Kampanja kulkee nimellä Kohtaa mut. Aspa Palveluiden 14 Aspa-kotia ympäri Suomen osallistuvat kampanjaan.

Itsemääräämisoikeus tarkoittaa sitä, että jokaisella on oikeus tehdä omia päätöksiä ja hallita omaa elämäänsä. Kehitysvammainen on oikeutettu saamaan itsemääräämisoikeuden nimissä tarvitsemansa avun ja tuen. Me Aspa-koti Härmänrannassa keskustelimme yhdessä asiakkaiden kanssa siitä, miten itsemääräämisoikeus toteutuu meillä.

Asiakkaan näkökulma itsemääräämisoikeuteen

Huomasimme, miten moni asia on meillä hyvin. Voimme itse suunnitella, milloin menemme kauppaan ja mikä tärkeintä, itse valita ja tehdä ostokset.  Meidän omia mielipiteitämme kuunnellaan ja niitä kunnioitetaan. Meitä ohjataan sekä tuetaan päätöksenteossa, jos ei itse osaa päättää. Voimme osallistua erilaisiin tapahtumiin, harrastuksiin ja ennen kaikkea pitää yhteyttä ystäviin sekä omaisiin. Voimme vierailla heidän luonaan tai kutsua heitä luoksemme kylään. Saamme itse sisustaa asunnon omien toiveiden mukaisesti, tehdä siitä oman näköisen kodin.

Ohjaajan näkökulma itsemääräämisoikeuteen

Kehitysvammaiselle henkilölle laaditaan palvelujentoteuttamissuunnitelma, johon kirjataan muun muassa hänen tarvitsemansa palvelut. Kun palvelujentoteuttamissuunnitelmaa laaditaan, on hyvä arvioida asiakkaan itsemääräämiskykyä ja siihen vaikuttavia tekijöitä. Meillä sote-alan ohjaajilla onkin monesti vaikeaa tasapainoilla siinä, mikä sitten on itsemääräämisoikeuden rajoittamista. Meidän täytyy antaa asiakkaille turvallinen ympäristö elää, henkilöä on tuettava ja ohjattava niin, ettei hän aiheuta itselleen vahinkoa. Keskustellen selvitetään, miksi tietyt, muiden näkökulmasta haitalliset asiat ovat asiakkaalle tärkeitä ja merkityksellisiä.

Tekstin kirjoittivat Aspa-koti Härmänrannan asukkaat ja työntekijät