Oliko tämä kysymys, johon lähdit etsimään vastausta ja päädyit tämän blogikirjoituksen äärelle?
Et ollut ainoa, aikaisempi vastaavalla tavalla otsikoitu blogikirjoitus on tuonut sivuillemme useita muitakin lukijoita. Sinulle vastaankin: saa runkata, omassa rauhassa tai suostumuksen saatuasi myös esimerkiksi kumppanin kanssa. Itsetyydytys on tosi hyvä juttu silloin kun se tuottaa sinulle hyvää mieltä eikä häiritse muuta elämää.
On kuvaavaa, että tämä kysymys on pohdituttanut ihmisiä ja pistänyt heidät kirjoittamaan kysymyksen hakukoneen ruutuun.
Henkilökohtaiset seksuaalisuuteen liittyvät toiveemme ja halumme sekä oikeutuksen saaminen niille ovat ihmisyyden ytimessä. Vastauksien saaminen ja samanlaisuuden kokeminen toisten kanssa ovat keinoja, joiden avulla orastavista toiveista voi tulla totta. Esimerkiksi itsetyydytyksestä saatu ilo on taatusti parhaimmillaan silloin kun tietää että siitä on tosiaan lupa nauttia.
Voimaa seksuaalisuudesta -hanke on nyt päättynyt ja veikkaan, etten ole ainoa, jolle tämä kokemus on ollut käänteentekevä. Seksuaalioikeuksista ja seksuaalisuudesta puhuminen ääneen on koskettanut minua henkilökohtaisesti. Työ on väistämättä vaatinut tutkimaan omaa suhtautumistani aiheisiin, joista olen puhunut toisille.
Kun istuimme Lupa puhua -työpajoissa ringissä päivätoiminnan asiakkaiden kanssa ja harjoittelimme rajojen asettamista, myös minä olin oikeana itsenäni mukana. Minunkin kehoni jännittyi pitämään puoliaan, kun huusimme porukalla yhteen ääneen ”ei!”. Tunsin oman vahvan ja arvokkaan kehoni ja pulppuilevaa voimaa työpajaan osallistuneiden kanssa jaetusta kokemuksesta.
Seksuaalisuuteen liittyvät oivallukset työssä ovat tulleet kotiin saakka ja yhden keskustelun päätteeksi puolisoni totesikin osuvasti: ”Onpa se ollut sinulle tärkeä työkokemus!”. Onko siis ihmekään, että seksuaalisuuden puheeksi ottamisen teemat ovat herättäneet monenlaisia kaikuja hankkeen aikana: on ollut innostusta, kiinnostusta ja iloa, mutta myös pelkoa ja nihkeyttä. Ihan niin kuin täällä lähettäjäpäässä, myös hankkeen viestejä vastaanottivat ihmiset kaikkine elämänkokemuksineen ja tunteineen.
Toivon, että kaikille näille tunteille on tilaa tulla esille, kun seksuaalisuuden teemoista puhutaan tulevaisuudessa Aspa-kodeissa ja muissa asumispalveluyksiköissä.
Hankkeen turvallisemman tilan ohjeistuksessakin todetaan, että työpajoissa saattaa herätä tunteita niin asiakkaille kuin työntekijöille ja se on sallittua. Sillä sellaisessa tilassa ja yhteisössä, jossa on lupa tuntea ja kokea, on myös tilaa ihmisille tulla nähdyksi kokonaisena.
Iloa ja rohkeutta kohtaamisiin! Ja muista – sinulla on lupa nauttia.
Maija Borén
Voimaa seksuaalisuudesta -hankkeen hankepäällikkö