Yksityisyys

Sinulla on oikeus yksityisyyteen, omaan tilaan ja kotirauhaan.

Kukaan ei saa tulla asuntoosi ilman lupaa. Asumisyksikön työntekijöiden kanssa kannattaa sopia ovenavaus- ja koputtamiskäytännöistä. Sinulla on oikeus lukita asuntosi ovi, eikä sinun tarvitse asua kahden hengen huoneessa, ellet itse niin halua. 

Maija on käymässä psykologin vastaanotolla, kun hänen sukulaisensa piipahtaa käymään asumisyksikössä ja pyytää saada tavata Maijan. Yksikön työntekijä kertoo oitis, missä Maija on ja päästää sukulaisen sisälle asuntoon odottelemaan Maijan paluuta. Kotiin tullessaan Maija säikähtää asunnossaan olevaa sukulaista. Maijaa ärsyttää todella paljon, että sukulainen on ilman lupaa hänen kotonaan. Maija tekee valituksen asumisyksikön johtajalle. Näin ei saa tapahtua toistamiseen.

Toisinaan, kun olet poissa kotoasi, joku voi yrittää tavoitella sinua. Oletko sopinut asumisyksikkösi työntekijöiden kanssa, kenelle puhelinnumerosi saa antaa tai kenelle saa kertoa, missä olet? Yhteystietojasi ja olinpaikkaasi ei saa kertoa kenellekään ilman lupaasi, eikä postiasi saa avata, ellet itse niin pyydä. Työntekijöillä on myös vaitiolovelvollisuus: he eivät saa kertoa henkilökohtaisia asioitasi muille. 

YK:n vammaisoikeussopimuksen artiklan 22 mukaan:

Asuinpaikasta tai -järjestelystä riippumatta kenenkään vammaisen henkilön yksityisyyteen, perheeseen, kotiin tai kirjeenvaihtoon tai muunlaiseen viestintään ei saa mielivaltaisesti tai laittomasti puuttua eikä hänen kunniaansa ja mainettaan saa laittomasti loukata.

Yksityisyyden kunnioittaminen tarkoittaa myös tunteiden ja kehon kunnioittamista. Kun tapaat uuden avustajan tai työntekijän ensimmäistä kertaa, kerro hänelle mitä haluat hänen tekevän ja millä tavalla haluat itseäsi avustettavan. 

YK:n vammaisoikeussopimuksen artiklassa 17 sanotaan:

Jokaisella vammaisella henkilöllä on oikeus ruumiillisen ja henkisen koskemattomuutensa kunnioittamiseen yhdenvertaisesti muiden kanssa.