Aspan Johtamisfoorumeilla on pitkät perinteet. Niitä järjestetään kaksi kertaa vuodessa, keväällä ja syksyllä, etänä tai livenä. Päivät koostuvat eri teemoista ja ajankohtaisista asioista. Tärkeää on myös verkostoituminen muiden Aspa-kodin johtajien kanssa, jotka saapuvat ympäri Suomen. Päivät luovat Aspa-henkeä, yhteisöllisyyttä ja yhteistä tapaa toimia.
Päivi Fairchild toimii Aspa-kodin johtajana Seinäjoella sijaitsevissa Mistelissä ja Rakuunassa. Hän on ollut mukana useassa Johtamisfoorumissa ja nähnyt niiden kehittyvän vuosien varrella. Hän oli mukana myös viimeisimmässä Helsingissä lokakuussa järjestetyssä tilaisuudessa.
”Näitä yhteisiä tapaamisia on ollut ikävä. Päivien sisältö on tärkeää, mutta nyt erityisen tärkeäksi nousi mahdollisuus tavata muita kasvotusten”, Päivi kertoo. ”Työmme on hyvin itsenäistä ja etäisyydet pitkiä, joten kollegojen näkeminen ja ajatusten vaihtaminen on todella tärkeää. Viime aikoina mukaan on tullut yhteinen illallinen ja majoitus samassa hotellissa”.
Johtamisfoorumin lisäksi kollegoihin voi aina ottaa tarvittaessa yhteyttä. Aspa-kotien johtajien työlle antavat tukensa myös palvelupäälliköt.
Kehitysvammatyö kosketti heti
Päivi on koulutukseltaan psykiatrinen sairaanhoitaja. Hän aloitti Aspa-koti Mistelissä vuonna 2009 asumispalvelutyöntekijänä. Hetken hän toimi sairaanhoitajan virassa Seinäjoen kaupungilla, mutta teki paluun Aspaan vuonna 2012 saadessaan kutsun esihenkilötehtäviin.
Päivi ihastui aikoinaan kehitysvammatyöhön työskennellessään toimintakeskuksessa äitiyslomasijaisena.
”Tässä työssä pienillä asioilla on iso merkitys toisen ihmisten elämään”, Päivi kuvailee työtään.” Päivät ovat täynnä erilaisia ja tärkeitä kohtaamisia työntekijöiden, asiakkaiden ja omaisten kanssa.”
Esihenkilö mahdollistaa muiden onnistumisen
Päivillä on vastuullaan kaksi eri Aspa-kotia. Ne sijaitsevat lähellä toisiaan, mikä mahdollistaa hyvin läsnäolon molemmissa toimipisteissä.
”Haluan itse olla läsnä asiakkaille ja työntekijöille niin paljon kuin mahdollista. On tärkeää, että minuun voi matalalla kynnyksellä olla yhteydessä. Esihenkilötyö on parhaimmillaan muiden onnistumisen mahdollistamista”, Päivi kuvailee työtään.
Päivi on ollut pitkään alalla ja oppinut tietyt tavat toimia. Silti hän kokee, että on tärkeää pysyä ajan hermolla ja kehittyä. Päivi on aina pitänyt opiskelijayhteistyötä tärkeänä ja Seinäjoen Aspa-kodeissa on näkynyt useasti opiskelijoita harjoittelussa tai toimintatuokioita pitämässä. Myös Johtamisen menetelmät -opiskelijoita on ollut säännöllisesti.
”Opiskelijat tuovat mukanaan uusia ideoita ja ajatuksia sekä kyseenalaistavat hyvällä tavalla nykyisiä toimintatapoja. Se pitää minut hereillä ja tekee hyvää koko työyhteisölle,” Päivi kiittelee opiskelijayhteistyötä.
Päivit toteaa vielä loppuun, että Aspalla kaikki saavat tehdä työtä omalla persoonallaan ja itsenäisesti, asukkaiden toiveet ja tarpeet huomioiden. Hän lupaa, että Aspalla saa hyödyntää kaikkia hyviä ominaisuuksiaan.