Toinen kesä Aspa Palveluilla 

Kesätyöntekijä Salla Tapio.

Salla vietti jo toisen kesänsä töissä Aspa-koti Rakuunassa Seinäjoella. Salla päätyi Aspa Palveluille Seinäjoen ammattikorkeakoulun (SeAMK) järjestämän yrityspäivän kautta, jossa hän tutustui Aspa-kodin johtajaan Päiviin.

Kohtaamisen ansiosta Salla pääsi haastatteluun ja aloitti kesätyöt keväällä 2023. Kesän jälkeen Salla aloitti keikkatyöt Aspa-koti Rakuunassa opintojensa ohella ja kesällä 2024 tuli uudelleen töihin tuttuun paikkaan. Keikkatyöt jatkuvat taas elokuussa koulun alettua ja ennen joulua on jo sovittuna opintoihin liittyvä harjoittelujakso. 

”Päätös hakea kesätöihin juuri Aspa Palveluille ja erityisesti Rakuunaan syntyi nopeasti, koska juttu esihenkilön kanssa luisti heti tosi hyvin. Pieni yksikkö, jossa on 11 asukasta kahdessa kerroksessa luo yhteisöllisen ja tiiviin työympäristön. Pidän työporukan pienestä koosta ja rennosta meiningistä.” 

Salla kokee saaneensa lämpimän vastaanoton niin esihenkilö Päivin kuin muiden työntekijöiden puolesta. Perehdytysjakso oli hyvin toteutettu: aluksi asukkaiden luo mentiin yhdessä ja myöhemmin Salla sai toimia itsenäisesti. Työntekijät ovat olleet tukena, ja Sallalla on ollut mahdollisuus kysellä ja pohtia asioita yhdessä. Aluksi uutta työpaikkaa ja alaa jännittänyt Salla huomasi hyvin pian, että kehitysvammatyö tuntuukin omalta ja luontevalta. 

Kesätyö on helppo tapa tutustua vammaisalaan 

Salla on kotoisin Ylivieskasta, mutta asuu nykyään Seinäjoella. Hän on kolmannen vuoden sosionomiopiskelija SeAMK:ssa. Aiemmalta koulutukseltaan Salla on lähihoitaja, erikoistuen lapsiin ja nuoriin. Sosionomiopintoihin hän suuntautui siksi, että halusi laajentaa työllistymismahdollisuuksiaan. Koulutus mahdollistaa enemmän ohjaamista ja tukemista perinteisen hoitotyön lisäksi. 

Sallalle työpaikka Aspa-koti Rakuunassa oli ensimmäinen kehitysvammapuolella. Hän on oppinut paljon kehitysvammatyöstä, siihen liittyvistä palveluista ja yhteistyökumppaneista. Aspassa työskentely on myös opettanut arjen hallintaa ja yhteydenpitoa eri tahoihin. Yksin vuoroissa ollessaan Salla on saanut ottaa vastuuta ja kehittää oma-aloitteisuuttaan. 

”Yhteisöllinen asuminen on helppo tapa tutustua kehitysvamma-alaan ja tehdä merkityksellistä työtä. Työstä erityisen merkityksellistä tekee se, kun saa olla mukana mahdollistamassa asukkaille juuri heidän itsensä näköistä elämää. Tähän jää helposti koukkuun. Täällä myös joustetaan opintojen suhteen, mikä mahdollistaa työn ja opintojen yhdistämisen”, Salla kertoo, miksi hän suosittelee Rakuunaa työpaikkana. 

Kesä on erityistä aikaa olla töissä 

Sallan kesätyöjaksot kumpanakin kesänä kestivät toukokuusta elokuuhun. Koska asukkaat viettävät kesälomaa, korostuu työssä kesän aikana vapaa-ajan toimintasuunnitelman toteuttaminen, joka on laadittu asukkaiden toiveiden pohjalta. Osalla asukkaista ei myöskään ole läheisiä ja omia verkostoja, joten ohjaajat ovat tärkeä osa heidän elämäänsä. 

”Yksi kesän kohokohdista oli asukkaiden kanssa tehty yhden yön risteily Tallinnaan. Se suunniteltiin ja toteutettiin yhdessä. Myös viime kesän retki PowerParkkiin on jäänyt mieleen”, muistelee Salla. 

Kesätöiden aikana Salla on saanut vapaat kädet toteuttaa ideoitaan ja taitojaan. Tästä yhtenä esimerkkinä on heinäkuun kestänyt liikuntahaaste. Haaste suunniteltiin ja toteutettiin yhdessä ohjaajien ja asukkaiden kanssa. Siinä asukkaat keräävät tarroja liikuntasuorituksistaan ja kuun lopuksi kaksi eniten liikkunutta asukasta palkitaan. Liikuntatuokioita on suunniteltu ja vietetty yksin sekä yhdessä. 

”Koska olen toista kesää täällä töissä ja siinä välissä toiminut keikkarina, koen, että saan tästä kesätyöstä nyt vielä enemmän irti kuin vuosi sitten. Olen päässyt tutuiksi asukkaiden kanssa ja ansainnut heidän luottamuksensa, jolloin pystyn entistä paremmin tukemaan heitä ja mahdollistamaan heille omannäköistä elämää ja arkea”, Salla pohtii.