Kaisa ja Anne haluavat työnsä kautta taata jokaiselle mahdollisuuden hyvään elämään – he ovat löytäneet mielekkään työn päihde- ja mielenterveyskuntoutujille tarkoitetuista palveluista. Lue, millaista on ohjaajan arki Aspa Palveluissa ja kenelle työ sopii.
Tämän artikkelin on toteuttanut haastattelujen pohjalta Duunitori ja sisältö on julkaistu Duunitorin verkkosivuilla.
Anne Vuorisalon kohdalla tämä oikea työpaikka on Aspa-koti, jossa hän työskentelee ohjaajana päihde- ja mielenterveyskuntoutujille suunnatuissa asumisen palveluissa.
Ohjaajien tuella asukkaat kykenevät asumaan kevyemmin ja itsenäisemmin. Heidän tavoitteena on auttaa asukkaita elämään mahdollisimman omannäköistä ja hyvää elämää. Ohjaajat eivät tee asioita asiakkaan puolesta, vaan toimivat ohjauksellisessa roolissa asiakkaan rinnalla.
“Asiakkaillamme on erilaisia mielenterveysongelmia, masentuneisuutta tai ahdistuneisuutta. Osalla diagnoosi on seurannut jo nuoruudesta lähtien. Suurin osa on muuttanut meille tehostetusta palveluasumisesta eli ympärivuorokautisista palveluista”, ohjaajana työskentelevä Kaisa Laukkanen kertoo.
Kaisaa motivoi usko asukkaiden kuntoutumiseen ja mahdollisuuksiin.
”Tunnelin päässä on aina valoa – oli miten pahasta tilanteesta kysymys tahansa. Se on tämän työn perusta”, Kaisa toteaa.
Tätä kaikkea ohjaajan työpäivät sisältävät
Kun asiakas muuttaa Aspa-kotiin, hänelle tehdään yksilöllinen asumispalvelusuunnitelma. Arkea lähdetään elämään asiakkaan toiveiden ja tavoitteiden mukaan.
”Työpäivät koostuvat asukkaiden asumisen ja arjen taidoissa tukemisesta. Autamme esimerkiksi lääkkeenjaossa, lääkärikäynneillä, ruoanlaitossa ja siivouksessa”, Kaisa kertoo.
”Esitän usein samoja kysymyksiä kotona meidän teineille kuin töissä meidän asukkaille: Oletko imuroinut, mitä ruokaa tehdään tänään, pesitkö hampaasi”, Anne luettelee.
Jokainen asiakas asuu omassa vuokra-asunnossaan. Jotkut heistä tarvitsevat paljon ohjaajien fyysistä tukea, kun taas toisille riittää puhelu tai tekstiviesti. Anne ja Kaisa ovat asukkaiden apuna työvuoroista riippuen päivisin ja iltaisin.
”Asiakkaiden kuntoutumisprosessit ovat pitkiä ja onnistumiset harvoin isoja. Parhaita hetkiä ovat sellaiset, joissa asiakas saa kiinni mielekkäästä tekemisestä, esimerkiksi voimaantuu musiikin kuuntelun avulla tai rohkaistuu ottamaan yhteyttä vanhaan koulukaveriin”, Kaisa kertoo.
”Asukkaat jaksavat aina kertoa, kuinka ihanaa on olla täällä. Olemme monelle todella tärkeitä ja ikään kuin perhettä. Eräs asiakas muistaa meitä aina naistenpäivänä kukilla ja jouluna lahjoilla”, Anne kertoo.
”Meillä on tiivis työyhteisö, ja olemme tärkeitä toisillemme”
Anne ja Kaisa työskentelevät eri toimipisteissä – Anne Porin Aspa-koti Valtissa ja Kaisa Ulvilan Aspa-koti Nahkurissa. Tällä hetkellä heillä on meneillään työkierto, jossa kaikki työntekijät pääsevät yksitellen työskentelemään toisessa Aspa-kodissa.
”Ajatuksena on nähdä kumpaakin Aspa-kotia ja pitää yhteinen kehittämispäivä, jossa kerromme kehitysehdotuksia ja jaamme ajatuksia”, Kaisa selventää.
Avoimuus ja kehittämismyönteisyys ovat Aspa Palveluiden ohjaajilla selkärangassa. Työporukka on hitsautunut yhteen, ja ohjaajat keskustelevat yhdessä vaikeistakin asioista.
”Heitämme melko ronskiakin huumoria, mutta se auttaa jaksamaan työssä. Meidän tiimillä on yhteinen WhatsApp-ryhmä, josta löytyy työhön liittyvää keskustelua ja asiaa aiheen vierestä”, Anne kertoo.
Aspa Palveluiden tarjoama työnohjaus on ohjaajille tärkeä voimavara. Kuukausittain ohjaajat käyvät läpi ulkopuolisen koulutetun työnohjaajan johdolla eri teemoja ja puhuvat esimerkiksi haastavista asiakaskohtaamisista.
”Olemme keskusteleva työyhteisö. Kokeilemme rohkeasti uutta, emmekä pelkää epäonnistumisia. Ne kuuluvat elämään ja niistä opitaan”, Kaisa toteaa.
Yhteen hiileen puhaltava työporukka ja aidot asiakaskohtaamiset ovat syitä, joiden vuoksi töihin on mukava tulla.
”Seitsemän vuoden aikana ei ole ollut yhtään aamua, jolloin ei olisi tehnyt mieli lähteä töihin. Tulen tänne ilolla ja vapaapäivänä tuntuu siltä, että töihin jopa kaipaa. Tykkään niin kovasti olla täällä”, Anne huokaisee hymyillen.
Olisiko sinun seuraava työpaikkasi Aspa Palveluilla?
Annen mukaan ohjaajan työ sopii kenelle tahansa tarpeeksi ennakkoluulottomalle. Toisaalta ymmärrys voi tulla ajan myötä, kuten Annelle itselleen kävi.
”Täytyy myöntää, että minulla oli alkuun ennakkoluuloja. Asiakkaat ensi kertaa tavattuani huomasin, että hehän ovat aivan ihania ihmisiä.”
Kaisa suosittelee Aspa Palveluita työnantajaksi kaikille sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille ja alasta kiinnostuneille.
”Työyhteisöön on helppo tulla. Otamme jokaisen työntekijän tasavertaisesti porukkaan mukaan. Olemme saaneet opiskelijoiltakin hyvää palautetta siitä, että Aspa-kotimme on vastaanottavainen ja opiskelijamyönteinen”, Kaisa kertoo.